СПІКЕР:
Солдатова Оксана Володимирівна - доцент, кандидат медичних наук, доцент кафедри педіатрії, дитячої неврології та медичної реабілітації Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, експерт ДОЗ КМДА. Віце-президент Незалежної асоціації нутриціологів та дієтологів України, лікар педіатр вищої категоріїї, лікар гастроентеролог дитячий, лікар дієтолог.
АКТУАЛЬНІСТЬ:
Розповсюдженість глютен-залежних захворювань, (до яких належать целіакія, чутливість до глютену без целіакії та алергія на пептиди пшениці) в останні роки збільшується, що пов'язано, як з надмірним споживанням харчових продуктів, які містять глютен, так і з розширенням сучасних методів діагностики цих захворювань. Своєчасна діагностика глютен-залежних захворювань є дуже відповідальним і складним кроком для лікаря, оскільки некоректна діагностика і призначення безглютенової дієти може призвести в подальшому до труднощів верифікації (або виключення) целіакії та формуванням нутритивних і психоемоційних ризиків, пов'язаних з дотриманням такої дієти. Тому практикуючим лікарям дуже важливо володіти знаннями щодо вчасної діагностики та лікування цих захворювань.
МЕТА ЗАХОДУ:
Представити дані щодо етіології, патогенезу, діагностики та менеджменту глютен-залежних захворювань, до яких належать целіакія, непереносимість до глютену без целіакії та алергія на білок пшениці, акцентувати увагу на особливостях безглютенової дієти, методах оцінки її дотримання та нутритивних ризиках, пов’язаних з дієтичними обмеженнями для опанування навичок щодо діагностики та ведення пацієнтів з глютен-залежними захворюваннями.
ПРАКТИЧНА ЦІННІСТЬ:
Лікарі отримають знання, здобудуть наступні навички та відповіді на актуальні клінічні питання щодо глютен-залежних захворювань, а саме:
- вдосконалять знання щодо діагностики глютен-залежних захворювань (целіакії, непереносимості до глютену без целіакії та алергії на білок пшениці) згідно сучасних світових гайдлайнів;
- зможуть оцінити результати серологічного скринінгу на целіакію та алергію на білок пшениці;
- інтепретувати результати генетичного тестування на целіакію;
- оволодіють практичними навичками складання харчового раціону безглютенової дієти та методами оцінки її дотримання;
- оволодіють заннями ведення пацієнтів з діагностованими глютен-залежними захворюваннями.
ПИТАННЯ, ЩО БУДУТЬ РОЗГЛЯДАТИСЬ:
На прикладі клінічних випадків будуть розглянуті:
- питання етіології, патогенезу, диференційної діагностики глютен-залежних захворювань (целіакії, непереносимості до глютену без целіакії та алергії на білок пшениці);
- сучасні алгоритми діагностики глютен-залежних захворювань;
- особливості харчового раціону при безглютеновій дієті;
- розбір клінічних кейсів та помилок діагностики глютен-залежних захворювань;
- нутритивні ризики безглютенової дієти та шляхи їх подолання;
- алгоритми менеджменту пацієнтів з діагностованими глютен-залежними захворюваннями.