СПІКЕР:

Пилипко Марія Юріївна – лікар-педіатр і дитячий алерголог, приватна практика, член Української академії педіатричних спеціальностей (УАПС), член Європейської асоціації алергології та клінічної імунології (EAACI)

АКТУАЛЬНІСТЬ:

Побічна реакція на харчовий продукт — це загальний термін для будь-якої несприятливої реакції на споживання їжі. Побічні харчові реакції можна розділити на харчові алергії, які є імунологічно опосередкованими, та всі інші реакції, які є неімунологічними.

Харчова алергія (ХА) зумовлена аномальною імунологічною відповіддю після впливу (зазвичай проковтування) їжі. Існує кілька типів харчової алергії, кожен з яких має свої клінічні та патофізіологічні особливості. Харчові алергії загалом поділяються на процеси, опосередковані імуноглобуліном Е (IgE), або не опосередковані IgE.

Розуміння природної історії харчової алергії в дитинстві має важливе значення для лікування пацієнтів із цими захворюваннями. Природна історія харчової алергії включає інформацію про розвиток алергії, ймовірність того, що дитина її переросте, і звичайну тривалість алергії.

Харчова алергія найчастіше починається в перші два роки життя. Деякі харчові алергії, такі як алергія на коров’яче молоко і курячі яйця, зазвичай «переростають» у дитинстві або підлітковому віці, тоді як алергія на арахіс і горіхи, швидше за все, збережеться в дорослому віці або може розвинутися в більш пізньому або дорослому віці.

МЕТА ЗАХОДУ:

Представити дані щодо класифікації, клінічних проявів та диференційної діагностики харчових реакцій, продемонструвати на основі розбору клінічних випадків методику оцінки ключових та додаткових симптомів харчової алергії, підходи до діагностики даної патології, розібрати різноманітні прояви негативних реакцій на харчові продукти для опанування професійних знань та навичок щодо тактики ведення пацієнтів різного віку.

ПРАКТИЧНА ЦІННІСТЬ:​

В рамках майстер-класу будуть розглянуті класифікація, клінічні особливості харчової алергії, питання розповсюдженості різних її видів, питання виявлення ХА, ведення пацієнта з підозрою на харчову алергію.
– Підвищення обізнаності лікарів щодо факторів ризику розвитку харчової алергії: роль сімейного лікаря, педіатра та інших фахівців;
– Епідеміологія та розповсюдженість харчової алергії у світі серед пацієнтів різного віку;
– Класифікація несприятливих харчових реакцій;
– Розпізнавання провідних симптомів IgE-опосередкованих та не-IgE-опосердкованих харчових реакцій, на які повинен звернути увагу лікар;
– Розбір клінічних випадків з характерними проявами харчової алергії з боку різних систем організму, їх виявлення у пацієнтів;
– Підходи до діагностика харчової алергії;
– Диференційна діагностика харчової алергії;
– Міжнародні рекомендації щодо менеджменту пацієнтів з проявами харчових реакцій;
– Особливості ведення пацієнтів різного віку з харчовою алергією.

ПИТАННЯ, ЩО БУДУТЬ РОЗГЛЯДАТИСЬ:

Лікарі здобудуть наступні навички:

– розуміння поняття «атопічний марш» для підвищення настороженості лікарів первинної ланки щодо можливого розвитку алергічних захворювань у пацієнтів з атопією;

– знання з епідеміології і факторів ризику розвитку харчової алергії;

– розпізнавання ключових симптомів IgE-опосередкованих та не-IgE-опосердкованих харчових реакцій, їх правильне оцінювання в щоденній клінічній практиці;

– знання підходів до діагностики харчової алергії;

– диференційна діагностика харчових реакцій;

– ведення пацієнтів з проявами харчової алергії.

 

Вартість: 500 грн
купити